O nama

Knjižara „MI“ nastala je u Beču s idejom da imenom odredi da su knjige i oni koji navraćaju „mi“, a ne samo „ja“. Nastala je znatno prije no što je Snježana Kordić objavila, za neke nevoljenu, za druge izvrsnu knjigu „Jezik i nacionalizam“, gdje analizira sličnosti i razlike jezika između Slovenije i Makedonije, te zaključka da se radi lingvistički i literarno o jednom, ali politički o četiri jezika.

Na policama knjžare sve ovo vrijeme, od sredine 1995. do danas, knjige, srećom, nisu zaratile, razbježale se, a tu su i nadalje knjige iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te nešto knjiga na njemačkom ili engleskom naših prevedenih autora.

Utemeljitelju knjižare, Miroslavu Prstojeviću, godinama jedinstvene u Evropskoj Unije, nerijetko izleti komparacija razlike između knjižare i apoteke: „U apoteku se dolazi s receptom ili na papiriću ispisanim lijekom koji se traži i odlazi. U knjižaru se dođe tražeći knjigu-dvije, a onda zadrži razgledajući i kroz razgovor stižući do novih saznanja, naslova, želja.“

Ime vlasnika knjižare nije nepoznato čitaocima. Preko pedest godina njegovo ime se pojavljuje u raznim novinama i časopisima, što u funkciji novinara, što u glavnog i odgovornog urednika izdavače djelatnosti „Oslobođenja“ u Sarajevu, ali i autora knjiga „Zaboravljeno Sarajevo“, „„Sarajevo – Survival Guide“ , „Sarajevo – ranjeni grad“, te „(Ne)Zaboravljeni Mostar“.

Broj knjiga u knjižari je relativan, ali je već duže vrijeme premašio 15.000 naslova.

Navratite i uvjerite se u raznovrsnost i bogatstvo ponude. Možda nađete nešto i za sebe.